CONDIȚII LA INTERNARE
Clinica medicală “Sfântul Nicolae” este un spital privat autorizat de Ministerul Sănătații, cu 50 de paturi de Paliație si nu este un Clinică medicală de urgență, fiind tratați doar pacienții cu afecțiuni cronice.
Internarea pacientilor se face doar in urma unei programari telefonice (tel………………………………).
Este exclusă internarea pacienților cu boli infecto-contagioase precum și urgențele medico-chirurgicale ce depășesc gradul de competență a clinicii. În momentul internării pacientul semnează consimțământul informat și regulamentul clinicii.
Internările au loc între orele 08:30-14:30 de Luni până Duminică
ATENȚIE! Respectați regulile prezentate mai jos:
- Nu purtati bijuterii, nu luati asupra dumneavoastra lucruri de valoare, aduceti doar ceea ce va este strict necesar. Clinica medicală nu isi poate asuma responsabilitatea in caz de furt sau pierdere a obiectelor personale.
- La sosirea la Clinica medicală , va rugam sa aveti cu dumneavoastra medicatia curenta.
- Sa aveti asupra dumneavoastra toate analizele, radiografii relevante si scrisorile medicale care alcatuiesc istoricul dumneavoastra medical, precum si sa comunicati medicului curant atat tratamentul medicamentos uzual cat si cel ocazional (analgezice, siropuri de tuse etc.), aceste date fiind necesare pentru continuitatea, urmarirea si adaptarea pe durata internarii a tratamentului medicamentos.
- Pe durata internarii vor fi administrate, sub atenta supraveghere a medicului curant, doar medicamentele prescrise de catre acesta. Insistam si va rugam sa nu luati alte medicamente din propria initiativa, chiar daca ele faceau parte din tratamentul pe care il utilizati anterior pentru a nu interfera intre ele. Daca aveti simptome care necesita administrare de analgezice sau de alte medicamente, va rugam sa anuntati personalul medical din Clinica medicală . Pentru un bun parcurs terapeutic si o reusita a tratamentului va rugam sa respectati cat mai precis recomandarile medicului.
- Pe durata internarii la Clinica medicală , pacientii sunt rugati sa consume doar mancarea asigurata de Clinica medicală .
- Pe toata durata Clinica medicală izarii, personalul medical sta non-stop la dispozitia pacientilor, inclusiv prin serviciile de garda asigurate de medici specialisti
PROCEDURA DE INTERNARE:
Admisia pacientilor eligibili în unitătile cu paturi de ingrijiri paliative sau de recuperare medicala se face în baza programãrii, întrucât acestea nu functioneazã ca servicii de urgentã.
Pacientul, după ce a fost consultat de către medicul de serviciu și i s-a acceptat internarea, se prezintă cu toate documentele la Biroul internări
Acte necesare pentru internare:
- Bilet de trimitere de la medicul specialist/ medic de familie.
- Card de sănătate.
- Cupon de pensie.
- Carte de identitate/ Buletin de identitate.
- Documente medicale (externare spital, scrisori medicale)
- Medicamente pe care le ia cronic.
- Obiecte personale: 3-4 pijamale, 3-4 prosoape, 3-4 perechi șosete, 3-4 maieuri/ tricouri, papuci, halat, obiecte cu valoare sentimentală 1-2 obiecte dacă este cazul.
FĂRĂ BANI ȘI OBIECTE DE VALOARE.
Excepție:
Dacă în momentul internării pacientul nu poate prezenta dovada de asigurat, aceasta poate fi prezentată pe parcursul spitalizării sau după externare (dar numai în luna în care pacientul a fost externat).
Pacientul validează cu cardul de sănătate prezența sa în Clinica medicală sau, dacă nu este asigurat, va achita costurile internării. Pacientul achită diferența de confort hotelier, conform hotărârilor interne, apoi – după ce i se înmânează bonul fiscal – este rugat să aștepte, pentru a fi condus de către o infirmieră la garderobă pentru a se schimba și a fi preluat la salon.
Vizitotorii nu au voie:
- sa se aseze pe patul pacientului;
- sa atinga mesele de tratament, carucioarele de pansamente, echipamente sau aparatura medicala;
- sa atinga recipientele inscriptionate cu mesaje avertizoare de risc, cum ar fi pictograma de “risc biologic”
- se vor respecta indicatiile medicului curant cu privire la alimentele permise, in functie de specificul afectiunii si al procedurilor de diagnostic sau tratament aplicate.
- vizitatorii vor respecta indicatiile personalului medico-sanitar privitoare la masurile aplicate in situatii epidemiologice deosebite (carantina, etc.)
Reguli Generale Vizitatori:
Regula nr. 1 – in incinta clinicii, atat in spatiile interioare cat si in cele exterioare Fumatul Este Interzis cu desavarsire, incalcarea acestei reguli constituind contraventie si fiind sanctionata conform Legii nr. 349/2002 – Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun;
Regula nr. 2 – in incinta clinicii, atat in spatiile interioare cat si in cele exterioare Pastrati Linistea, evitati producerea zgomotelor de orice natura care ar putea produce disconfort pacientilor internati;
Regula nr. 3 – vizitatorilor sau apartinatorilor legali ai pacientilor internati in clinicii le este Interzisa Vizitarea Pacientilor In Afara Orelor de Program, anuntate si afisate, fapt ce ar putea produce disconfort pacientului sau colegilor de rezerva si/sau perturba consultatiile acordate de catre personalul medical.
Obligatiile Vizitatorului:
– vizitatorii sunt indrumati la bolnav de catre un cadru desemnat de medic sau de catre asistenta sefa
– in situatia vizitei concomitente a mai multor vizitatori, acestia vor fi introdusi pe rand in rezerve, astfel incat numarul lor sa nu depaseasca trei persoane/rezerva
– este interzisa introducerea in clinica a oricarui fel de alimente, a bauturilor alcoolice
– vor fi evitate discutiile neplacute, cu subiecte de natura a afecta pacientii
– bolnavii deplasabili vor fi vizitati in spatiile comune ale clinicii, nu in rezerve
– se vor respecta orele de vizita si indicatiile medicilor si a personalului sanitar mediu
PROCEDURA DE EXTERNARE:
Externarea pacientilor se face în urmatoarele conditii si cu respectarea urmatoarelor proceduri:
- în situatia în care starea de sanatate a pacientului necesita transferul catre o unitate sanitara specializata;
- în situatia în care externarea este solicitata de catre medicul curant sau apartinator;
- în situatia în care pacientul se afla în faza terminala si se doreste transferul sau la domiciliu sau într-o alta clinica;
- numai însotit de biletul de externare, scrisoarea medicala catre medicul de familie si recomandarile medicilor de specialitate privind medicatia si tratamentul post-spitalizare;
- în situatia nerespectarii contractului semnat la internare.
În cazul externării programate, bolnavul și aparținătorii sunt anunțați cu cel puțin 24 ore înainte de externare (la nr. de telefon consemnat în tabelul cu nr. de telefon ale tuturor pacientilor, afisat in sala de tratamente) de către asistenta șefă.
Externarea la cerere (voluntară)
Solicitarea de externare voluntară făcută de către pacient/ reprezentant legal al pacientului, împotriva recomandărilor făcute de medicul curant, se completează de către cel care solicită externarea și are consemnat faptul că a fost informat că acest lucru poate avea repercursiuni asupra sănătății bolnavului, implicând chiar și eventuale riscuri vitale, că degrevează atât medicul curant cât și Clinica medicală de orice răspundere ulterioară.
Externarea disciplinara
Sunt externați disciplinar pacienții recalcitranți, care refuză tratamentul sau comit acte de indisciplină/violenta asupra celorlalti pacienti sau asupra personalului spitalului. Externarea disciplinară se pune în practică numai în cazul în care viața pacientului este pusă în pericol prin intreruperea internarii.
Servicii în regim coplată
- Coplata se face pentru orice investigație de laborator cerută de aparținători sau pacienți și care nu se află pe lista de invetigații fără plată ale Spitalului de Îngrijiri Paliative.
- Coplata pentru tratament suplimentar cerut de pacienți/ aparținători care sunt indicate de medici de alte specialități, dar care din punct de vedere tehnic și practic pot fi efectuate în Spitalul de Îngrijiri Paliative.
- Coplata pentru condiţiile hoteliere deosebite de confort.